Kun Viestin juhlimista suunniteltiin, korostuivat keskusteluissa Viestissä julkaistut lasten haastattelut. Monet vanhemmat ovat seuranneet lasten juttuja kolmevuotiaasta kouluikään, huomanneet ja ihmetelleet ajatusten ja keskustelutaitojen kasvamista. Lasten kyky pohtia asioita lisääntyi vuosi vuodelta. Tuntui merkitykselliseltä huomata lasten löytäneen itselleen mielipiteitä, oppineen perustelemaan niitä ja keskustelemaan niistä. Teorian muodostaminen maailmasta ja ihmisistä oli selvästi sidoksissa käytyjen keskustelujen määrään ja tapaan, jolla niitä käydään. Näistä aikuisten välisistä keskusteluista kehittyi tämän juhlavuoden toiminnan punainen lanka.
Teeman sisältöä suunniteltaessa pohdittiin yhdessä monia asioita. Milloin ja mistä lapset saavat mielipiteensä? Kavereilta, aikuisilta, satunnaisista havainnoista, mediasta, lastenohjelmista. Olisi siis kiinnitettävä huomiota siihen, että tarjoamme lapsille tarpeeksi monipuolisia kokemuksia ja entäs jos- pohtimista. Ei valmiita vastauksia, vaan yhteistä keskustelua monesta näkökulmasta. Puhutaan lapsen kanssa, ei lapselle. Annetaan aikaa ajattelulle. Opetellaan enemmän kuuntelemaan.
Milloin ja miten lapset kasvavat kriittisiksi, omien ajatusten löytäjiksi? Ajatuksiltaan avoimessa ympäristössä, jossa opetellaan perustelemaan tekoja. Ympäristössä, jossa tuetaan mielikuvitusta ja uteliaisuutta, jossa yhdessä etsitään ratkaisuja eteen tuleviin ongelmiin. Ilmapiirissä, jossa etsitään viisautta ja mahdollistetaan asioita, ja aikuisilla on kyky innostua ja ottaa vastaan, rohkeus nähdä syvälle, halu itse oppia ja tulla viisaammaksi. Vuorovaikutuksessa, jossa aikuisilla on taito innostaa ja tukea lasten ihmettelyä.
Onko kiukku mielipide? Tai iloitseminen? Miten monenlaisia ilmaisumuotoja lapset tarvitsevat? Keskustelujen lisäksi tanssia, kuvien tekoja, teatteria, kirjallisuutta, musiikkia?
Tarkoittaako meillä ‘lasten sananvapaus’ vähitellen saavutettavaa vapautta oppia pohtimaan, ja kysymään kaikenlaista?
Millaisia sanoja meidän tulee vapauttaa maailmaan lasten käyttöön?
Millaista valtaa ne kasvattavat? Avaavatko ne ovia?
Millaiset sanat kasvattavat rohkeutta, toisten puolustamista, kiinnostusta maailmaan?
Osaammeko käyttää niitä?
YSTÄVYYS AURINKO KAVERI ILO TULE JUTTU KÄSI RETKI KUVA LAULU
LEIKKI TAKKI APULAINEN KUKKA KYNÄ NYT KUUNTELU SINÄ JANO
PIENI SUURI KIVA KIRJA MENNÄÄN MUISTAN YHDESSÄ LAUKKU PIIRTÄÄ
PALLO TANSSI TEHDÄÄNKÖ TOIVEET ENNEN JOS SILMÄT MINÄ OHO
YKSIN IHMINEN KUVITTELE KESKUSTELU ANNA SADE SIIVOUS SUU
NUMERO RUOKA YLLÄTYS HALUAN KOTI HALAUS KISSA KATSO NAURU
Viesti-lehden 1/2019-2020 pääkirjoitus
Vastaa