Lasten Sananvapautuksen juhlapuhe Oodissa 25.11.2019

Lilja: “Tärkeitä sanoja on ‘auta’ ja ‘oisitsä mun ystävä’. Lasten sana on ‘leikitään’ ja aikuiset sanoo ‘ei, nyt en ehdi.’”

Luna: Näin Lilja kertoi vuonna 2010 Viesti-lehden haastattelussa. Hei kaikille, mä oon Luna ja tässä on Lilja, me ollaan tunnettu yli kymmenen vuotta ja meitä on molempia haastateltu Viesti-lehteen monta kertaa.

Lilja: Meidät Lunan kanssa on vanhoina (tai miksei nykyisinäkin) virtsulaisina kutsuttu onnittelemaan Vironniemen Viesti-lehteä kunnioitettavasta, 40 vuoden iästä. Me ajateltiin kertoa asioista joita lasten olis meidän mielestä tärkeää oppia. Ensimmäinen asia joka meistä on tärkeä on: tieto.

Luna: Kun meitä ensin pyydettiin pitämään puhetta molemmat oli aika hukassa, me istuttiin täällä Oodissa miettimässä mistä puhua ja miten. Melkein ensimmäinen asia joka me tehtiin oli ottaa puhelin esille ja syöttää Googleen miten kirjoittaa puhe.

Lilja: Nykyään lähes automaattisesti etsimme tietoa netistä. Tietoa on saatavilla parilla klikkauksella. Mutta Virtsu on opettanu meille, että on myös tärkeää että lapset saavat tutkia asioita itse. Perustaa tietonsa omille kokemuksille.

Luna: Toinen asia joka on meidän mielestä tärkeää opettaa on siis: tutkiminen. Vain tutkimalla syntyy tietoa. Tässä hetkessäkin tutkimme, tutkimme minkälaista on pitää puhe, sillä siitä lukeminen on eri asia kuin omakohtainen kokeminen. Tämän puheen pitämisen  jälkeen tiedämme puheen pitämisestä vähän enemmän.

Lilja: Kolmas tärkeä asia on: mielipiteet. Sen jälkeen kun on tutkinut tietoa on tärkeää osata tulkita sitä ja muodostaa mielipiteitä. Kun tietoa on paljon saatavilla on hyvä pystyä olemaan kriittinen sitä kohtaan. Pelkät mielipiteet eivät kuitenkaan riitä vaan niitä pitää myös jakaa.

Luna: Tänään juhlimme myös lasten sananvapautta. Ilman sananvapautta on lasten ja aikuisten vaikea hyödyntää yhtään meidän tärkeänä pitämistämme asioista. Meillä oli jo kovin nuorena Viesti-lehden kautta ja muutenkin Virtsussa sananvapaus. Olemme päässeet tutkimaan ja muodostamaan mielipiteitä. Olemme ilmaisseet itseämme sanoin, tarinoin, kuvin ja vaikka monin muinkin tavoin. Maailmaan kyllä sanoja, kuvia ja ääniä mahtuu.

Lilja: Vaikka Virtsun Viesti-lehti alkaa tässä nyt hiljalleen lähestyä keski-iän kriisiä, me Lunan kanssa toivoisimme että sitä vaalittaisiin edelleen samalla tavalla ja seuraavatkin Vironniemen sukupolvet saisivat kokea samanlaisen lapsuuden, jossa maailmaa saa tutkia turvallisesti ja monipuolisesti. Meille Vironniemi ja Viesti-lehti ovat edelleen yhtä tärkeitä kuin silloin 10 vuotta sitten.

Sananvapautuksen juhla Oodissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: