Jutellaan!

Jutusteluhaastatteluopas

Muistan ne lukemattomat kerrat, kun olen haastatellut lapsia Viesti -lehteen. Oikeastaan sana haastatella on hieman harhaanjohtava, sillä se tuo mieleen yksisuuntaisen vuorovaikutuksen. Pikemminkin kysymys on yhteisestä hetkestä, jossa ajatuksia vaihdetaan ja ollaan kiinnostuneita kuulemaan toista. Tästä näkökulmasta kirjasin kokemuksiini perustuvan Viesti -lehden jutusteluhaastatteluoppaan.

  1. Varaudu siihen, että haastateltava haluaa mieluummin leikkiä kettulohikäärmettä tai rakentaa majaa. Varaudu siihenkin, että haastattelet kettulohikäärmettä majassa. Tärkeintä on tilan antaminen haastateltavalle. Muista siis joustavuus.
  2. Ole valmis yllättävään ja ennakoimattomaan puheeseen, jossa asioita voidaan esittää myös liikkeellä ja kehollisesti. Jos ja kun näin tapahtuu, voit onnitella itseäsi  —olet osannut kysyä oikein!
  3. Miksi -kysymyssana on hankala, sillä se saattaa tyrehdyttää keskustelun. Pienen lapsen on vaikea pukea sanoiksi kokemustaan, koska se vaatii jo taitoa yhdistellä asioita mielessään. Tai ehkä siksi, ettei kokemukselle löydy yksinkertaista selitystä. Avoimet kysymykset ja keskusteleva ote vievät eteenpäin silloinkin, kun lapsi on temperamentiltaan ujo tai hiljainen.
  4. Lelu tai piirustus voivat johdattaa haastattelijan niiden asioiden äärelle, joille lapsella ei syystä tai toisesta ole sanoja. Ilmeet ja eleet tuovat tarinaan oman lisänsä. Muista siis joustavuus ja herkistyminen lapsen viestinnälle.
  5. Unohda kysymys – vastaus -tyyppinen haastattelu ja antaudu keskusteluun, jossa annat myös itsestäsi lapselle. Keskustelu on mitä todennäköisimmin rönsyilevästi asiasta toiseen hyppivää, mutta haastattelijan tehtävänä on pitää homma kuosissa. Viesti -lehdessä aikanaan ilmestyvä haastattelu on aikuisen tulkinta lapsen kertomasta. Kuitenkin niin, että lapsella on oikeus tulla ymmärretyksi oikein. Aikuinen kirjoittaa hahmotelman haastattelusta ja lukee sen lapselle, joka tarpeen mukaan oikaisee kirjoitusta tai hyväksyy sen.
  6. Aikuinen on lapsen palveluksessa, hän antaa lapselle kanavan tulla kuulluksi. Se on lapsen oikeus.

Marjut Virsu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: