VIESTIN LAILLA LAULUMME KAIKAA…. Viestin 40-vuotisnäyttely rakentui

Viime toukokuussa näyttelytyöryhmä kokoontui ensimmäisen kerran. Kaivoimme Virtsun kätköistä ja kellareista kaikki sieltä löytyvät lehdet. Aika monta puuttui. Erkki ja Kiti päättivät jakaa lehdet lukemista varten kesän ajaksi. Vielä ei tiedetty, mitä tietoa niistä etsittäisiin. Näyttelypaikkaa mietittiin. Virtsu paikkana suljettiin aika nopeasti pois, koska toimintapäivien aikana tuntui mahdottomalta irroittaa tiloja näyttelyä varten. Keskusteltiin ja selvitettiin monia vaihtoehtoja ja tuntui hankalalta löytää sopivaa tilaa, joka ei maksaisi. Annantalonkin kanssa neuvoteltiin, mutta siellä syksyn kalenteri vaikutti olevan täynnä tapahtumia. Olimmeko liian myöhään liikkeellä?

Elokuun alussa saimme järjestettyä Annantalolle kokouksen, johon osallistui myös entisiä virtsuvanhempia, jotka nykyään toimivat Annantalolla taideopettajina. Mahtoiko johtua siitä vai mistä, mutta kalenterista löytyi aukko, johon näyttely voisi sopia. Ensin aukko oli vain kymmenen päivän mittainen, mutta keskustelujen jälkeen, saimmekin koko kuukauden. Joustavaa väkeä Annantalolla.

Tarmokkaina ryhdyimme pitämään suunnittelukokouksia noin kahden viikon välein. Tavoittelimme tehtävien jakoa, jotta jokainen voisi työstää osuuttaan itsenäisesti. Kimmo hoitaisi ääninauhan, jolla nykyiset virtsulaiset kertoisivat Viestistä poimittuja lauseita. Lasipäätyyn tulisi kuunteluhuone. Erkki ja Kiti monistaisivat kannet, kirjoittaisivat lyhyen yhteenvedon jokaisen lehden sisällöstä. Kiti kirjoittaisi muut tekstit ja miettisi muuta materiaalia sekä videoita. Miila hoitaisi yhteyksiä Annantaloon, hoitaisi ripustukseen tarvittavat välineet ja Senja mm. korjaisi Virtsun isot lentävät matot sekä sisustaisi lehtien lukukopin. Eeva- Leena ompelisi lasten kuvat nauhaksi kattoon, jotta jokainen näyttelyvieras voisi kokea sen kuinka paljon lapsia Viestin teossa on ollut mukana sekä tekisi paperista lentävän maton. Nykylapset haluttiin jotenkin mukaan. Konkarit ja nestorit värittivät paperiseen mattoon tilkkuja, ja viskarit ja eskarit tekivät pieniä sarjakuvia. Yhdessä keskustelimme näyttelyn tavoitteista. Siitä, miten saisimme Viesti hengen ja Virtsulle tärkeät asiat esille. Valitsimme kuvia. Ratkoimme ongelmia. Tässä vaiheessa saimme apua entiseltä Virtsu äidiltä, Eeva Ristalta, joka kuvasi paljon toimintaa ja oli monessa mukana 70- ja 80-luvuilla. Kaikki näyttelyn isot kuvat ovat Eevan. Sampo lupasi vedostaa ne näyttelyyn. HP lupautui vastaamaan näyttelyn graafisesta ilmeestä.

Tahti senkuin kiihtyi loppua kohti. Sähköpostit ja viestit sinkoilivat päivittäin, kun oli neuvoteltava asioista. Puuttuvia lehtiä kuulutettiin vanhoilta vanhemmilta ja ilmeni, että tosi monella oli kaikki lehdet omalta ajaltaan jäjellä. Kaksi lehteä jäi kuitenkin puuttumaan, Teimme luetteloita kaikesta tarvittavasta. Kerrottavaa tärkeistä asioista oli niin paljon, että vähän ennen ripustuspäivää oli päätettävä, että tämä saa riittää.

Ripustamispäivänä kaikki materiaali oli kasassa. Apulaisiakin ilmoittautui töihin. Vähitellen seinille nousi Viestin vuosikertoja sekä tietoja ja kuvia niissä kerrotuista asioista. Kaikille riitti hommia. Kahden päivän aikana kävi näyttelyä pystyttämässä kolmisenkymmentä aikuista ja reilusti yli kymmenen lasta.

Avajaispäivänä ennen yleisön tuloa tyhjässä näyttelytilassa silmäiltiin vielä kaikkea. Seinät tuntuivat kutsuvan luokseen. Hyvä tästä tuli.

Kiitos porukat. Aina oli mukava tavata. Kertaakaan ei hermostuttu tai ärsyynnytty. Ja pystyttiin rauhassa pohtimaan eri vaihtoehtoja. Upeaa väkeä.

Miila, Senja, Kiti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: