Meillä on asiaa – keskeiset tavoitteet ja työmenetelmät

Lapsen oikeus ilmaista itseään monin tavoin: Tanssia, leikkiä, liikuntaa, sanataidetta, musiikkia, teatteria, kuvataidetta, leikkiä (myös aikuiset mukana).

Lasten ajattelu- ja keskustelutaitojen hyödyntäminen kaikkialla, lasten keskinäisten keskustelujen lisääntyminen, lasten kannustaminen kysymysten esittämiseen ja ihmettelyyn: Muistetaan jutella, olla kiinnostuneita. Lasten kokoukset, lapset mukaan auttamaan. Parityöskentelyt tehtävien suunnittelussa huomioon. Toisten auttaminen ja opettaminen, yhdessä oppiminen, tutkimusryhmät. Lapset subjekteina, ei objekteina. Teema työskentelyssä huomioon, tutkimustehtävät, tutkiva oppiminen, ”entäs jos…”, aikaa ajattelulle.

Aikuisten (vanhempien ja henkilökunnan) keskustelutaitojen paraneminen, puhutaan lapsen kanssa, ei lapselle: aikuisten opetteleva ote, harjoittelu kokemusten jakaminen, koulutus, pedagoginen dokumentointi.

Filosofisten keskustelujen lisääminen kaikkialla arjessa, filosofiaa lasten kanssa, ei lapsille: kysymysten laajentaminen keskusteluksi, kuuntelu, läsnäolo arjessa, tilaisuuksien huomaaminen, tarinat, kirjat, ”entäs jos…”

Lisätä aikuisten kykyä innostua ja ottaa vastaan lasten ajatuksia valmiina vuorovaikutukseen, lisätä taitoa tukea ihmettelyä: teemasta ja vuodesta tarina, oma innostuminen, oppiva työote, oman ilmaisun kehittäminen.

Lisätä keinoja ja rohkeutta itseilmaisuun, iloa, rohkeutta ja uteliaisuutta: Kannustaminen, huumori ja nauraminen, roolihahmot, aikuisten heittäytyminen, havainnointi yhdessä, kokemuksellinen oppiminen, oppimisen tuominen ympäristöön, retket, kulttuuri, hassuttelu.

Vanhempien ja henkilökunnan yhteistyön syventyminen, aikuisten innostuneet keskustelut: Tilaisuuksista vaarin, keskustelevat tapaamiset ja kokoukset, projektista kertovat reissulaput, Viesti-lehti, aktiivisuuteen kannustaminen.

Tavoitteiden toteutumista seurataan jatkuvasti henkilökunnan kokouksissa ja Kantsun tapaamisissa. Myös päivittäin tapaamisissa pyritään jakamaan kokemuksia ja miettimään yhdessä. Projektia dokumentoidaan valokuvaamalla ja kirjallisessa muodossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: