Maaliskuussa se alkaa. Milloin mennään? Tuutko sinä? Mitä sä otat mukaan?
Puhe on tietenkin leirikoulusta.

Vironniemessä on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan oltu toukokuussa ”leirikoulussa”. Kolme päivää ja kaksi yötä metsän keskellä yhdessä kaikkien kavereiden kanssa. Useimmat leirit on vietetty Kiljavalla partiolaisten leirikeskuksessa, jossa olosuhteet ovat kohdallaan ja arki toimii.

Leirillä on aina joku yhteinen tarina, jossa ollaan ja jota leikitään. Tänä vuonna leirin teemana oli Metsän väki. Metsän kuningas Tapio oli lähettänyt kaksi suurmänniäistä tarkastamaan Kiljavan metsiä. Tapio halusi, että männiäiset tekevät luetteloa siitä, ketkä kaikki metsässä asuvat. Ja hän oli kiinnostunut myös siitä, mitä ei elävää metsästä löytyy. Lapset lupasivat auttaa männiäisiä. He lähtivät perustamaan omia pikkuleirejään mukanaan tyhjät asukasluettelot ja astiat elottomille asioille.

Screen Shot 2017-10-16 at 11.26.00.png

Voisi luulla, että kun metsässä on lähes sata lasta niin meno olisi kova. Mutta ei. Majan rakentamiseen, metsän tutkimiseen ja leikkiin innostuneet lapset keksivät koko ajan tekemistä. Kaikki pääsevät mukaan, kaikkia yhdistää yhteinen tarina. Retkiä tehdään myös kauemmaksi. On luontoretki, iltanuotio, isompien yöretki, yhteinen sauna. Viimeisenä päivänä tulevat vanhemmat mukaan. Yhdessä laitetaan paikat kuntoon, syödään, jaetaan vanhempien kanssa leirin tapahtumia.

Heikki kertoo:

Mä pakkasin sinne vaatteita. Ulkohousut ja kumpparit ja puukko, jonka Kimmo kadotti. Mulla oli myös makuupussi ja pyyhe. Mä pakkasin äidin kanssa laukun. Noita kaikkia tarttee leirikoulussa. Leirikoulussa on paljon jännittävämpää olla konkarina, koska ei ole vielä tottunut olemaan ilman isää ja äitiä yötä.

Me pelattiin viime leirikoulussa isojen koululaisten kanssa paljon fudista. Me oltiin siellä kentällä ” vörriä”. Siinä pelataan kaikki kaikkia vastaan ja se joka tekee maalin pääsee jatkoon ja monesti on kolme pelaajaa ja se joka pääsee jatkoon menee katsomoon ja muut jatkaa peliä.

Mun mielestä leirikoulussa on kivaa, kun sinne voi tulla kaikkia koululaisia myös mukaan. Siellä on kivaa tehdä retkiä metsään. On myös tosi kivaa mennä kavereiden kanssa saunaan ja uimaan. Aikuiset vastaan lapset fudispeli on myös hauska. Tänä vuonna mä olen siinä myös mukana, koska viime kerralla me oltiin lähetty jo viskareiden kanssa saunaan.

Mä opin viime leirikoulussa sen, että ei saa vahingoittaa metsää vaan sitä pitää suojella, koska jos ei olisi metsiä, niin ei olisi myöskään maapalloa.
Leirikoulussa on kivaa istua leirinuotiolla kaikkien kanssa illalla ja laulaa lauluja ja syödä nakkia. Mä tykkään siitä laulusta missä taputetaan polviin, ”Rummut kutsuvat meitä” aavikolla ulapalla, maisemilla avarilla…” Mun mielestä on tosi tärkeetä päästä leirikouluun, että voi oppia uusia asioita ja olla kavereiden kanssa metsässä!

Elvi kertoo:

Me pakattiin mun äidin kanssa yhdessä mun laukkuun vaatteita, sukkia ja kalsareita ja myös karkkeja. Mulla oli mukana sellaisia hämähäkkikarkkeja, et kun sellaisen söi, niin kieli muuttui siniseksi. Me pakattiin myös makuupussi ja hammasharja. Mä nukuin samassa sängyssä Eliaksen kanssa, silleen et se oli toisessa päässä ja mä toisessa. Me vierailtiin myös muiden kavereiden sängyissä. Se on hauskaa nukkua kavereiden kanssa samassa huoneessa! Kun mä olin ekaa kertaa nestorina leirikoulussa, niin mä ajattelin että tulen varmasti tänne takaisin viskarina ja eskarina, koska siellä on niin hauskaa! Se ei haittaa, vaikka äiti ja isä ei olekaan siellä, koska siellä on kaverit!
Mun mielestä on ihan samanlaista olla leirikoulussa nestorina tai viskarina, vaikka tehdäänkin eri juttuja. Me leikittiin siellä intiaaneja ja sellaisia hauskoja tekemisiä. Mä olin siinä eläin ja taiteilija. Klaara oli lentävä susi.

Viime leirikoulussa oli metsän kuningas Tapio ja me tutkittiin, et mitä kaikkea metsässä asuu. Me löydettiin sieltä sieniä ja leppiksiä ja hämähäkkejä. Me rakennettiin viskareiden kanssa oma maja metsään ja leikittiin siellä ja syötiin välipalaa.
Leirikoulussa on parasta leikkiä kavereiden kanssa ja käydä saunassa. Mä kävin heittämässä järvessä kaiken muun, paitsi huivin ja pipon. Vesi oli aika viileetä ja sit taas saunaan. Nyt kun mä olen eskari, niin mä pääsen yöretkelle. Mua jännittää se jo nyt vähäsen. On tärkeetä päästä leirikouluun, koska se on luonnossa, ja siellä on niin hauskaa!

PS. Leirikoulusta voisi kirjoittaa myös toisenlaisen jutun, aikuisten näkökulmasta. Siinä vanhemmat keräävät vuoden aikana rahaa kahviloilla, talkoilla, tapahtumilla. Päiväkodin aikuiset suunnittelevat vuoden mittaan teeman huipentumaksi tapahtumia leirikouluun. Ja isät ja äidit? Tapaavat ehkä illanvietossa ilman lapsia.

Tekstin kirjaili Eero, Heikki ja Elvi