Helmikuinen perjantai. Pimeät, hiljaiset kadut. Lapset, aikuiset, isovanhemmat, kummit ja muut. Yhdessä tehden. Näistä elementeistä syntyvät Balderin iltamat.

Muistan, kun ensimmäisen kerran kuulin Balderin iltamista. Kolmevuotias tyttäreni kertoi intoa täynnä, kuinka päiväkodissa valmistaudutaan juhliin. Iltamista olin toki kuullut, ja muistaakseni olin sellaisiin joskus lapsena osallistunutkin. Mutta mikä ihmeen Balderi?

Balderin iltamat on yksi Vironniemen päiväkodin perinne, jolla on monenlaisia merkityksiä. Yhdessäolo on hauskaa. Lasten ja aikuisten kasvu tärkeää. Tähän kaikkeen tarjoaa mahdollisuuden Balterin iltamat.

Screen Shot 2017-04-03 at 23.27.16Iltamat ovat yksi monista pedagogisista toimintatavoista, joka avaa lapsille – ja yhtä lailla aikuisillekin – ajatusta ja näkemystä mahdollisuuksien maailmasta. Maailmassa kaikki on mahdollista. Kunhan tehdään.

Lapset luovat iltamien ohjelman yhdessä aikuisten kanssa. Vuosien mittaan lapset kasvavat sen ajatuksen kanssa, että viisivuotiaana esitetään runo ja kuusivuotiaana eskarina noustaan lavalle näytelmän rooleissa.

Yhdessä tekemistä korostetaan, ja ilman paineita lopputuloksena syntyy kannustava ilmapiiri, jossa kaikki onnistuvat, yhdessä. Pieni ramppikuume kuuluu asiaan. Yhdessä kavereiden kanssa kulkien kynnys lavalle nousemiseen ei kuitenkaan muodostu kenellekään liian korkeaksi. Balderin iltamissa kaikki pelaavat.

Balderin iltamissa myös kaikki laulavat. Yhteislaulu on olennainen osa iltamia. Yhteiset, vuodesta toiseen toistuvat laulut luovat yhteenkuuluvuutta. Vaikka yhteislaulu voi tuntua vanhanaikaiselta, on sen voima kiistaton. Tutkimuksissa on osoitettu, miten yhdessä laulaminen auttaa ihmisiä luomaan yhteyttä toisiinsa. Lisäksi yhteislaulu laskee stressiä, lisää hyvinvointia ja onnellisuuden kokemusta.

IMG_6102 2

Alkuun ajatus siitä, että päiväkodilla on oma marssi tuntui minustakin oudolta. Ehkä jopa vähän ahdistavalta. Olenko nyt osa jotakin poliittista liikettä vai kenties kulttia? Muutaman kerran jälkeen huomaa, miten marssin laulaminen luo ympärilleen rauhan ja turvan tunnetta: ”kolme pientä sanaa sulle, ole ystäväni mulle”. Sanoma on humaani ja ajaton.

Lapset ja päiväkodin henkilökunta toimivat esilaulajina yhteislaulussa. Tämän jälkeen viskarit esittävät runon tai laulun, ja sitten on vuorossa eskareiden ja henkilökunnan yhdessä suunnittelema ja esittämä näytelmä. Näytelmäsovitukset tehdään aina itse, usein henkilökunnan voimin.

IMG_6111 2

On haastavaa löytää näytelmä, jossa on rooli 10–14 aikuiselle ja 20–25 lapselle. Klassisista saduista on tehty omia tulkintoja, ja usein niihin on liittynyt musiikki. Matkan varrella näytelmäsovituksia ovat olleet mm. Kolme iloista rosvoa, Liisa Ihmemaassa, Pekka Töpöhäntä, Ihmeellinen maalari, Hannu ja Kertut, Kuka lohduttaisi Nyytiä, Maailman Napa, Mielinkielin liemi, Astu satuun ja Maailman paras herkku. Usein näytelmä liittyy vuoden teemaan. Ilmateeman aikaan sovitettiin Shakespearin Myrsky 13 aikuiselle ja 22 + 17 lapselle. Mukana olivat myös ekaluokkalaiset koululaiset.

IMG_6120 2

Tänä vuonna oli vuorossa Yllätysjuhlat-näytelmä, joka liittyi myös Suomi 100-juhlintaan. Siinä presidentti julistaa kilpailun parhaasta juhlaideasta, ja voittaja saa palkinnoksi kutsun presidentin juhladiscoon. Sanomattakin on selvää, että kaikki lapset voittivat. Juhladisco pidettiin ystävänpäivänä, ja näytelmän presidentti toivotti siellä kaikki tervetulleiksi.

Perinteen mukaisesti näytelmän jälkeen aukeaa seisova pöytä, josta löytyy niin suolaista kuin makeaakin syötävää. Herkuttelun lomassa lapset voivat vierailla puuhapisteillä, joita aikuiset ovat heille järjestäneet. Iltamat päättyvät yhteisiin tansseihin.

Tai eiväthän iltamat tähän pääty. Lopuksi siivotaan sali ja kannetaan rekvisiitta takaisin päiväkotiin. Sekä juhlien valmisteleminen että niiden päättäminen ovat olennainen osa yhteisöllisyyden rakentamista. Yhdessä tekemällä saamme ihmeitä aikaa.
Mutta miksi ”Balderin iltamat”? Nimi on vakiintunut juhlapaikan, Balderin salin mukaan. Paikka on valittu siksi, että siellä on oikea näyttämö, jossa voi olla mukana oikeassa näytelmässä. Toisaalta joka vuoden juhlalla on myös oma nimi, joka kuvastaa vuoden teemaa ja näytelmän nimeä. Tämän vuoden juhla oli nimeltään Yllätysten ilta.

IMG_6100

Juhlissa on vuosittain yli 200 vierasta. Monet entiset perheet, isovanhemmat ja yhteistyökumppanit täydentävät juhlakansaa. Viime vuoden Balderin juhlasta kirjoitti erään esiintyjän äiti Vironniemen Viesti-lehdessä seuraavaa:

”Joka vuosi olen jaksanut hämmästellä, millä taidokkuudella esitykset on käsikirjoitettu ja toteutettu. Jokaisella esiintyjällä on omat vuorosanansa ja oma tärkeä tehtävänsä kokonaisuudessa. Siitä on käsikirjoittaja pitänyt huolen. Aikuiset heittäytyvät rooleihinsa uskomattomalla tavalla ja samalla huolehtivat siitä, että kaikki sujuu mutkattomasti ja jokainen onnistuu. Kerta kerran jälkeen Balderissa on yllätytty, naurettu ja liikututtu. Miten hienoja lapsia ja aikuisia Virtsussa onkaan!”

Tekstin kynäilivät Teemu L ja Jonna

Save

Save