Virtsussa on vuosikymmenien perinne yhteisöllisyydestä kaikkien kesken. Kaikki perheet, lapset ja henkilökunta puhaltavat samaan hiileen ja ovat mukana luomassa Virtsun arkea.

Päivittäistä asiaa ja viestittävää onkin määrättömästi. Yksi iso asia on tietysti vuosi- ja viikkosuunnitelmat, joista on tärkeää pitää kaikki kartalla. Toinen kärki Virtsun viestinnässä on lasten päivittäiset kokemukset, leikit, kaverisuhteet ja perheiden kuulumiset.

Joka aamu jokainen perhe otetaan vastaan Virtsuun, ja ollaan avoimia lasten ja vanhempien fiiliksille. Tarpeen tullen löytyy aina aikaa syvemmällekin keskustelulle.

Virtsussa panostetaan tunnelmaan, ja viestintä pidetään luontevana, luonnollisena ja läpinäkyvänä kaikkien kesken. Vasu-keskusteluissakin pyritään olemaan piiloutumatta aanelosten taakse, jotta saadaan keskustelusta aitoa ja rakentavaa.

Menoista ja suunnitelmista tiedotetaan jokaperjantaisella ”reissulapulla”, joka kopsahtaa jokaiselle vanhemmalle meiliin. Reissulapusta tehdään myös eteisen seinälle versio, josta on helppo ohikulkiessa luntata huomisen hommat.

Sähköpostilla on myös helppo tiedottaa nopeasti suunnitelmien muutoksista, ja vaikkapa vaihtuneista rukkasista. Reissulapun sisältö on tietysti tärkeä myös itse avainhenkilöille eli lapsille, ja sen ääneen lukeminen kotona on hyväksi todettu homma.

Virtsussa järjestetään paljon kaikkien yhteisiä tapahtumia ja kekkereitä iltaisin, jolloin koko perhe voi päästä paikalle. Niitä on vuoden aikana melkeinpä kuukausittain, ja Vironniemen kannatusyhdistys näyttelee niiden järjestämisessä isoa roolia yhdessä henkilökunnan kanssa. Jotta näihin tapahtumiin saadaan paljon perheitä mukaan, pitää henkilökunta huolen, että jokaiselta perheeltä kysellään myös henkilökohtaisesti osallistumisesta.

img_5942
Virtsun eteisessa

Useimmat tapahtumista ovat vuosittain toistuvia, ja näihin perinteisiin on helppo uusienkin perheiden hypätä mukaan ja päästä sisälle kaikkien yhteiseen Virtsuun.

Kannatusyhdistys kantaa isoa vastuuta ja toteuttaa omaa osaansa yhteisöllisyydestä hienosti. ”Kantsun” viestit kulkevat Virtsun meilin kautta kaikille, ja myös avoin facebook-ryhmä toimii. Kaikkien yhteiset kokoukset ovat myös tärkeä asia, ja osa henkilökunnasta osallistuu myös Kantsun kokouksiin, jotta sana ja tieto kulkee ja päästään vaihtamaan mielipiteitä.

Yhteistyön mehukas hedelmä on myös neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Viesti-lehti, joka ansaitsee kyllä ikioman tekstinsä blogiin!

tekstin kynäilivät Ulla ja Eero