Vironniemen päiväkodissa on jo usean vuoden ajan vietetty lasten päivää. Siihen havahduttiin jonkun isän päivän tai äitienpäivän juhlan jälkeen, kun kuului taas klassinen kysymys; milloin on lasten päivä? Päätettiin ryhtyä viettämään sitä lasten oikeuksien päivänä 20.11.

Päivän viettotapaa suunniteltaessa oli selvä tavoite. Ainakin sinä päivänä jokaisen lapsen pitäisi tuntea olevansa aikuisille tärkeä ja rakastettu. Tämä tavoite on tietysti joka päiväinen, mutta silloin se tuotaisiin esille niin, että varmasti kaikki lapset tuntisivat sen erityisen voimakkaasti. Otimme myös mallia isän ja äitienpäivän vietosta. Täytyisi ottaa mukaan kaikki isät ja äidit ja siirtää ehkä lasten päivän vietto myös kotien tavaksi. Jokaista vanhempaa pyydettiin kirjoittamaan lapselle kortti lapsen päivän kunniaksi. Tosi hienoja kortteja tulikin. Niissä kehuttiin, kiitettiin, kerrottiin kuinka tärkeä ja hieno tyyppi kukin lapsi on ja miten paljon häntä rakastetaan.

Onko tärkeää, että lapsilla on oma päivä? Miksi? Miten sitä pitäisi viettää?
(sitaatit haastatteluista lasten päivänä)

”On tärkeää, koska silloin saa rakkauspostia ja tulee iloiseksi”
”On tärkeää, siksi että lapsilla olisi ylpeä olo. Silleen, että kuunneltaisiin lapsia ja asiat laitettaisiin muistiin.”

Ennen lasten päivää pidetään ikäryhmittäin lastenkokous. Siellä on aiheena keskustella siitä, miten lapset haluavat lasten päivää viettää. Lapset suunnittelevat päivän yhdessä. On vietetty päivää niin, että koko päivä ollaan vietetty pienissä majoissa, tai käyty retkillä, syöty ulkona ym. Aikuisten työnä on mahdollistaa suunnitelmat ja olla mukana leikkimässä.

lastenpaiva

Tänä vuonna eskarit (6-v) halusivat viettää päivän pajarakennuksessa. Sinne he rakensivat yhteisen ison majan. Majassa oli kahvila ja elokuvateatteri. Ruokailun aikaan leikittiin Macdonaldsia.

”On tärkeetä, koska lapset on tulevaisuutta. Vois vaikka rakentaa oman leikkiluolan.”
”On tärkeetä, koska lapsilla pitää olla oikeudet tehdä juttuja, vaikka leikkiä, mitä ne haluaa ja päättää, mitä  ne haluaa laittaa päälleen. Kun lapsilta kysytään, niin aikuiset kuulee sen mielipiteen. Se täytyy tehdä niin, että kunnioitetaan lapsia ja halutaan tehdä hauskoja juttuja niiden kanssa.”
” Mun mielestä se ei ole päättämisen takia niin tärkeetä, koska lapset saa päättää muutenkin asioista. Mutta se on tärkeetä hauskan takia. Lapset tykkää siitä.”

Viskarit (5-v) päättivät viettää lasten päivää leikkimällä viidakkoa. Ruokailu sujui pöytien alla, samoin ruokalepo. Nestorit (4-v) halusivat esittää toisilleen erilaisia teatteriesityksiä. Kaikki roolivaatteet olivat esillä ja pukeuduttiin. Lounas syötiin yhdessä isossa pöydässä.
Konkarit(2-3v) rakensivat parvelle avaruuden. Siellä leikittiin taskulamppujen valossa, Yhdessä maalattiin iso tähtitaivas. Konkareillakin oli yksi iso yhteinen ruokapöytä.

Aikuisten ajatuksena on sisällyttää päivään paljon iloa ja ystävyyttä, myönteisiä tunteita, halaamista ja auttamista. Me kaikki yhdessä, meidän jengi. Hyvä, te kaikki lapset!

”Muuten ei vois elää, lapsista saa iloa ja niistä kasvaa aikuisia. Herkut on tärkeitä ja katsoa, ettei kukaan eksy  joukosta.”
”Lasten on tärkeää saada päättää, sillä silloin ne oppii sitä. Jos ei saa tehdä jotain, sitä ei opi.”
”On tärkeetä ja hyvä, kun silloin on kivaa. Silloin voi leikkiä kaikki yhdessä, vaikka autoilla.”
”Lasten päivänä lapset saa päättää eniten siitä, mitä kotona ja Virtsussa tehdään. Kannattaa päättää silleen hauskasti, ettei tulisi mitään kinoja, pysyisi sovussa ja muistaisi jakaa asioita,”
”Hieno juttu, kun saadaan päättää itse koko päivä, että mitä tehdään. Kannattaa suostua toistenkin ehdotuksiin, koska sillee tulee kiva leikki. Silloin kannattaa tehdä myös, mitä sun kaveri ehdottaa, koska se voi olla hauskaa, vaikka ei aluksi tiedäkään, mitä se on.”
”Lasten päivä on tärkeä, koska lapset on tärkeitä. Ihmiset on saanut lapsia ja ne rakastaa niitä.
Lapset tykkää leikkimisestä, silloin siis kannattaa leikkiä niiden kanssa.”

Tekstin kirjaili Eero