…joka valaisee sielua syksyn pimeydessäkin!

Vironniemen arjessa on ollut monenmoista yhteistä tapahtumaa henkilökunnan ja perheiden kesken lokakuunkin aikana. Perinteinen kirpputoritapahtuma lounaskahviloineen, konsertteineen ja arpajaisineen kuukauden puolivälissä oli taas ihan mahtava yhteinen aikaansaannos!

Resepti on tässä: perheet hoitavat kirpparin pyörityksen oman työnsä ohella. Edellisenä iltapäivänä henkilökunta ja perheet ovat yhdessä pystyttäneet kirpparin, ja myös lounaskahvilan tarjonta tulee perheiltä. Henkilökunta huolehtii arpajaisista palkintoineen. Päiväkoti järjestää samana päivänä koko päivän luontoretken, ja ovat näin ollen muualla elämyspäivää viettämässä. Mukaan tapahtumaan palaamme iltapäivällä, jolloin vanhemmat nappaavat lapsensa kirppishumuun puistosta ja juhla jatkuu yhdessä.

Talo oli taas ääriään myöten täynnä yhdessä tekevää väkeä. Käsin kosketeltavaa (ja korvinkuultavaa) oli ilo yhdessä olemisesta ja tekemisestä. Yhteinen tavaroiden paikoilleen laittaminen kuuluu myös asiaan. Talkoohenki Vironniemessä kulkee helppona ja raikkaana! Seuraavan kerran keväällä taas.

Perheiden yhteisöllinen mukana eläminen päiväkodin arjessa ja tapahtumissa on pitkän historian synnyttämää toimintatapaa. Meille se on itsestäänselvyys ja suunnaton ilon sekä ystävyyssuhteiden lähde, mutta joskus on aloitettu alusta, ajatuksesta. Tämä tarkoittaa tapahtumien suunnittelua, järjestämistä ja henkilökunnan aktiivista, osallistavaa ja jatkuvaa keskusteluyhteyttä perheisiin.

Toimintamalli mahdollistaa kaikkien tasa-arvoisen vaikuttamisen ja vieläpä kivoilla tavoilla; kun ollaan yhdessä, syntyy keskustelua ja ideointia. Päiväkoti ei ole enää erillinen arkiosoite irrallaan perheiden muusta elämisestä, vaan tuiki tärkeä yhteisön osa. Päiväkoti voikin olla kotoisan rento paikka, johon tullaan muulloinkin kuin ”virka-aikana”.

Tunne siitä, että yhdessä saamme aikaan parempaa arkea ja tuemme toisiamme kasvatuskumppanuudessa on voimaannuttava. ”Kaikkia meitä tarvitaan” onkin Vironniemen tunnuslause. Lapsi on kaiken yhteisöllisen toiminnan keskipiste, ja hänelle syntyy vahva johonkin kuulumisen tunne. Ympärille kehittyy turvallinen, omaa perhettä laajempi verkosto.

Lokakuussa tapahtui kirppiksen lisäksi muutakin: eskarikahvila Silakkamarkkinoiden kyljessä veti porukkaa kiitettävästi puoleensa Kauppatorin monipuolisesta tarjonnasta huolimatta. Puitteet olivat upeat! Legendaariset vanhempainbileet (vain aikuisille!) riemastuttivat kaikkia mukana olleita hilpeällä ohjelmistollaan viikko sitten.

Suurkiitos Vironniemen kannatusyhdistys ”Kantsu”, Kenkävaahto-kuoro (entisiä ja nykyisiä vanhempia sekä henkilökuntaa), kaikki vanhemmat ja henkilökunta. Tapahtumien kirjo näyttäytyy monipuolisena pitkin toimintavuotta. Tämän kaiken mahdollistava yhteistyö ei varsinaiselta työltä tunnu ollenkaan. Onpahan hemmetin hauskaa vaan!!

Tekstin kirjaili Kirsi